home.waarnemingen.prikbord+nieuws.activiteiten.afdeling.werkgroepen.links.
- Roden
instituut voor natuureducatie en duurzaamheid
        contact                    redactie                   zoeken
contact
redactie
zoeken

Waarnemingen 2019

Dinsdag 23-07-2019

 

Van ons lid Alle Veenstra kregen we een interessante waarneming binnen van een leuke vlindersoort.

 

Als begeleidende informatie bij zijn ingestuurde foto (zie hieronder) gaf hij door:

“Vanavond (23-07-2019) waargenomen op de oversteekplaats aan de N372; voor de Flint in Nietap.

Grote weerschijnvlinder?”

Omdat het een nogal gehavend exemplaar is, moeten we afgaan op de kenmerken die nog wel te zien zijn. De nog zichtbare vleugeltekening wijst echter duidelijk in de richting van de Grote weerschijn-vlinder.

 

Op de website van de Vlinderstichting lezen we over de zeldzaamheid van deze vlindersoort:

“Tot voor kort een zeldzame standvlinder met nog slechts enkele populaties in Twente, de Achterhoek en Noord-Brabant. Sinds de eeuwwisseling breidt hij zich echter weer uit en wordt op steeds meer plekken gezien, zoals in laagveenbosjes in Noordwest-Overijssel en Zuidoost-Friesland”. De Rode lijst aanduiding is: “Thans niet bedreigd”. Over de plaats waar we deze vlindersoort kunnen aantreffen lezen we bij de Vlinderstichting: “De grote weerschijnvlinder, met zijn prachtig blauw oplichtende vleugels, wordt het meest drinkend aangetroffen op kadavers en uitwerpselen”. Dus een tip als u er actief naar op zoek zou willen gaan.

 

Sowieso is het een interessante waarneming!

Foto:  Alle Veenstra

Woensdag 28-08-2019

 

Van Grieko Marinus ontvingen we een mooie waarneming van een vlinder. Hij wilde graag weten om welke vlindersoort  het  hier gaat. Onderstaande foto  is gemaakt op woensdag 28-08-2019 bij de vijver aan de Dwazziewegen te Roden.

.

Foto: Grieko Marinus

We hebben hier te maken met een Landkaartje. Deze vlindersoort heeft elk jaar gewoonlijk twee generaties met  een van elkaar verschillende verschijningsvorm. Dit wordt seizoensdimorfie genoemd. De eerste generatie verschijnt in mei/juni, de tweede in juli/augustus. De vlinders in mei/juni zijn oranje van kleur aan de bovenzijde, de volgende generatie zwart met een lichte baan over de vleugels. Door de extra opwarming vanwege de klimaatverandering komt de laatste jaren in Nederland steeds vaker in de maand september ook een derde generatie voor. Door de erg warme periode van de afgelopen weken wordt deze derde generatie dit jaar op verschillende plekken zelfs nu al gezien. Zeer waarschijnlijk hebben we hier dan ook te maken met deze derde generatie. Een bijzondere waarneming dus.

 

Klik voor meer informatie door naar een nieuwsbericht van de Vlinderstichting.

Dinsdag 03-09-2019

 

Van Annet Hermans kregen we de volgende waarneming / vraag binnen.

“Toen wij afgelopen week in het bos van Gieten rondliepen, kwamen wij onderstaande paddenstoel tegen

 en wij vroegen ons af hoe deze heet. Ik vond hem erg bijzonder en had hem nog nooit gezien”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hallo, toen wij afgelopen week in het bos van Gieten rondliepen kwamen wij deze paddenstoel tegen en wij vroegen ons af hoe deze heet. Ik vond hem erg bijzonder en had hem nog nooit gezien. Graag reactie. Met vriendelijke groet Annet Hermans

Dit is de ‘Dennenvoetzwam’. Zoals al een beetje uit de naam valt af te leiden kan men deze Paddenstoel vinden aan de voet van Dennen (maar ook aan de voet van andere naaldbomen). Op de bovenstaande foto’s zien we prachtig gekleurde jonge exemplaren: als ze verouderen, worden ze helemaal zwart, alleen de rand blijft dan nog lang geel.

Deze zwam parasiteert op de wortels van (levende) naaldbomen. In de aftakelingsfase van de boom blijft de zwam echter actief in het verder verteren van het afstervende / afgestorven materiaal en veroorzaakt daarbij ‘bruinrot’.  Deze paddenstoel wordt daarom meestal waargenomen bij boomstobben en -stronken. Het is een algemene soort in naaldbos.

Zaterdag 07-08-2019

 

Van ons lid, Ritsert Jansen, kregen we een melding binnen van de waarneming in zijn achtertuin van een ‘Stadsreus’ of ook wel ‘Hoornaarzweefvlieg’ genoemd. Zie de onderstaande foto(s) die hij ervan maakte.

Ritsert heeft waarnemingen.nl er op nageslagen en daar werden alleen de afgelopen week al 47 meldingen gedaan uit heel Nederland, de noordelijkste uit het Lauwersmeer, alle andere meldingen zo’n beetje zuidelijk van Zwolle. Dus dit exemplaar uit Roden is best wel bijzonder. Komt met opwarming nu vaker voor in NL, lijkt het.  Klik voor meer info over deze interessante soort de volgende knnv-link Komt met de opwarming nu vaker voor in Nederland, lijkt het.