home.waarnemingen.prikbord+nieuws.activiteiten.afdeling.werkgroepen.links.
instituut voor natuureducatie en duurzaamheid
- Roden
        contact                    redactie                   zoeken
contact
redactie
zoeken

Doel en algemene activiteiten

Excursies

De Natuurgidsenwerkgroep organiseert regelmatig excursies bedoeld voor een breed publiek. De excursies vinden vooral plaats in de eigen natuur binnen de gemeente Noordenveld.

Het gebied rondom Roden is rijk bedeeld met waardevolle bos- en natuurgebieden. Vanwege de grote natuurwaarden genieten bijvoorbeeld het Mensingebos bij Roden, de Maatlanden en het Natuurschoon-bos tussen Roden en Nietap en De Kleibosch bij Foxwolde grote bekendheid, met name vanwege de unieke en zeer zeldzame potklei die zich hier in de bodem bevindt.

Maar ook buiten de bosgebieden zijn er interessante plaatsen die een bezoek meer dan waard zijn. Bijvoorbeeld de verspreid liggende, kleinschalige en besloten (cultuur-historische) landschappen met houtsingels en houtwallen of de meer open gebieden van de beekdalen van het Peizerdiep, het Lieverense diep en de Steenbergerloop of, niet te vergeten, het uitgestrekte Leekstermeergebied.

Van deze gebieden kan men meer te weten komen, beleven of ervaren door - onder leiding van onze natuur-gidsen - aan een excursie deel te nemen. Afhankelijk van jaargetijde en/of omstandigheden wordt ernaar gestreefd steeds nieuwe thema's en onderwerpen aan te bieden en vrijwel elke excursie staat dan ook in een ander teken.

 

Naast wandelexcursies worden er ook fietsexcursies georganiseerd. Meestal worden ze gehouden op een zaterdag of zondag, soms echter ook op een doorde-weekse avond en een enkele keer op een (zeer vroege) ochtend (vogelexcursies of 'dauwtrappen').

Als werkgroep bereiden we ons voor op de te houden publieksexcursies zoals:

 

-  de dauwtrapwandeling op Hemelvaartsdag

-  paddenstoelenwandeling in oktober

-  specifieke zomer- en winterexcursies.

 

De excursies worden in de regionale bladen aangekondigd,  vermeld op deze website onder de knop activiteiten en op de agenda van deze werkgroep.

 

Doelgroepen excursies

Op aanvraag kunnen natuurwandelingen georganiseerd worden die door onze gidsen worden geleid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 

-  personeelsverenigingen

-  familiedagen

-  schoolgroepen

-  vakantiegroepen

-  schoolkampen.

 

Voor schoolkampen verzorgen wij bovendien doe-middagen met behulp van onze boskist of waterkist.

 

Tarief voor excursies op verzoek:  

Startbedrag € 50,– plus € 2,50 per deelnemer. Het bedrag moet gezien worden als een donatie en komt ten goede aan de afdelingsreserve.

 

Scholenproject

Samen met de Vlindertuinwerkgroep hebben wij een scholenproject opgezet op het complex van de Tuindervereniging. Leden van de tuinvereniging en de op het complex aanwezige bijenvereniging werken hier aan mee.

 

 

Informatie en aanvragen:

Immy Boonstra

 

E-Mail